26 Ocak 2016 Salı

KUMKUAT (KAMKAT) REÇELİ

Faydaları saymakla bitmeyen kumkuat balkondaki bir saksıda bile yetiştirilebilmesine rağmen fazla bilinmemekte bu nedenle böyle bir yazı yazıp biraz tanıtarak faydalarından söz etmek istedim. Meyvelerinin kokusu bergamotu andırır, çok tatlıdır ve kabuğuyla yenen tek narenciye türüdür.
C vitamini bakımından yüksek, çok güçlü bir antioksidandır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum içeriği yüksek olduğundan kemik ve diş sağlığı için faydalıdır, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, düzenli yenildiğinde kolesterolü düşürür, ayrıca tansiyon problemi olanlara da tavsiye edildiğini bir çok yerde okudum .
Bu yıl bahçedeki kumkuat bitkilerimin hepsi birlikte olgunlaşmadı sadece biri olduğu için ilk etapta onları toplayarak çok sevdiğimiz nefis bir aroması olan reçelini yaptım. 

İşte reçelimin tarifi...

Malzemeler:
1/2 kg kumkuat
1/2 kg toz şeker 
1 su bardağı su
2 adet karanfil
Birkaç damla limon suyu 
Kumkuatlar saplarının yeşil kısmı üzerinde kalacak şekilde yıkanarak ocakta kaynayan bir miktar suyun içine atılarak 5 dakika kadar kaynatılıp süzgece alınarak suyu süzdürülür. Bu işlem 2 kez daha tekrarlandıktan sonra kumkuatlar süzülmeye bırakılır. Soğuyunca bir iğne yardımıyla çekirdeklerin çıkarılabilenleri çıkarılarak, üzerindeki yeşil kısımlarıda alınır. Ben formlarının bozulmamaları ve zedelenmemeleri için çekirdeklerini çıkarmayıp yerken çıkarmayı tercih ediyorum. Bu aşamadan sonra uygun bir çelik tencerede şeker ve su orta ateşte, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatılır. Şerbet, kısık ateşte kaynarken kumkuatlar da ilave edilerek birkaç dakika kaynatılıp ocaktan alınır. Kumkuatlar bu şekilde bir gün bekletilip ertesi gün tekrar birkaç dakika kaynatılarak kıvamını alınca limonu sıkılır. Ocak kapatıldıktan sonra sıcakken kavanoza doldurup kapağı kapatılır. İki kez kaynatılarak çok hoş aromalı parlak taneli güzel kıvamlı bir reçel oluyor. 



Bu bitkiyi çiçek seralarından yada internetten temin edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder