4 Temmuz 2015 Cumartesi

KİREÇ SUYUNDA KAYISI REÇELİ

Okulların kapanmasıyla birlikte bizim evde bir telaş bir koşuşturmadır başlar yılın  9 ayı 2 kişinin minik zeytin ve kuyruklu dostlarla sakin ve sessiz yaşadığı ev birdenbire kızlar ve  torunlar ile şenlik alanına dönüşür. Bu dönemde zaman hızla akıp gittiği için bilgisayarımın başına geçip çok sevdiğim bloguma bir şeyler yazmak için vakit bulmak hayli zor oluyor. Yarım saat kaçamak yaptığım şu sıra lafı fazla uzatmadan sadede geleyim geçenlerde instagramda ve facebookda paylaştığım kayısı reçelinin tarifi hakkında gelen soruları kulak arkası edemedim. Kayısı reçelinin zamanı geçmeden  buralara özgü yapılış şeklini anlatacağım.
Malzeme listesi:
1 kg kayısı
1 kg toz şeker
1 minik kase kireç (kaymak halinde)
bir kaç damla limon suyu
Bu reçelin en önemli püf noktası  kullanılan kayısıların sert ve tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır. İlk olarak büyük bir kap içerisine kireç konularak üzeri su ile doldurulur kireç dibe oturana kadar bir süre beklenerek üzerindeki su alınır bize lazım olanda bu sudur. Daha sonra kayısıların kabukları incecik soyulur sivri bir alet ile (şiş, tornavida, veya temiz bir çivi) çekirdekler sap kısmından girilerek altına doğru itilerek çıkartılır ve kireç suyuna bırakılır bütün kayısılar bu şekilde hazırlanarak 4-5 saat kadar sertleşmesi için  bu suda bekletilir.
Ardından kayısılar güzelce yıkanarak içindeki suların tamamen çıkması için delikler alta gelecek şekilde bir süzgece konulur suların iyice süzülmesi beklenir. Süzülen kayısılar büyük bir tencereye alınır üzerine şeker eklenir orta ateşte şeker eriyene kadar beklenir sonra ateş biraz açılıp reçel bir taşım kaynatılıp üzerindeki köpükleri alınarak kapatılır ve soğuması beklenir. Soğumuş reçelin altı tekrar açılır kısa bir süre kaynatılıp kapatılır köpükleri alınıp soğuması beklenir. Aynı işlemler 3 kere tekrarlanır ve bu işlemler sırasında kaşıkla bir karıştırma yapılmaz son kaynatmada reçel kıvamını bulur bir kaç damla limon sıkılıp 2 dakika sonra ocak kapatılır. Kaynatılmış kavanozlara doldurulan reçel hiç kullanılmamış kapaklarla kapatılıp ters çevrilir ve soğumaya bırakılır. Bu şekilde doldurulan kavanozlar bir yıldan fazla bile saklanabilir.
Reçel taneleri top top olduğundan içine kaymak konularak tatlı olarak bile kullanılabilir...