5 Haziran 2016 Pazar

KAYISILI KURABİYE

Yaz aylarının en güzel meyvesi kayısıyı sevmeyen pek yoktur herhalde, bizim evde dalda ilk sararan ile son tane kalana kadar kayısı hiç eksik olmaz. Laf aramızda havasından mı suyundan mı bilinmez ama buradaki kayısının tadını da başka bir yerde bulamıyorum. Tazecik tükettiğimiz gibi reçeli marmelatı, kurusu, keki, turtası, kurabiyesi derken tadına doyamadan bitiverir. Dalından yeni koparılmış kayısılarla içine ceviz koyup tatlı olarak da yenilebilen top top kireç suyunda kayısı reçeli nin tarifini geçen yıl vermiştim. Şimdide mis kokulu az şekerli hafif mayhoş bir kurabiye tarifi vermek istiyorum.
KAYISILI KURABİYE
1 su bardağı minik doğranmış hafif sert kayısı
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
2 yumurta
6 silme yemek kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı beyaz un
1,5 su bardağı tam buğday unu
1 adet kabartma tozu
Hindistan cevizi
Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayıp çalıştırıyoruz. Yumurtaların aklarını sonra kullanmak üzere sarısından ayırıyoruz. Yoğurma kasemizde 2 yumurta sarısı 200 gr yumuşak tereyağı ve pudra şekerini pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıyoruz. Unları kabartma tozunu ve kayısıları ekleyip hamuru oluşturuyoruz fakat kayısılarınız yumuşak ise ilave un eklemeniz gerekebilir. Oluşan hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayarak önce iyice çırpılmış yumurta akına sonrada hindistan cevizine bulayarak önceden ısıttığımız fırında üzerileri hafifçe sararana kadar pişiriyoruz. Bu kurabiye özellikle ılıkken çok keyifle yeniyor söylemiş olayım.
Bu yapımı son derece pratik lezzeti doyumsuz tarifi deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...